16.02.2008

Ce ne spune Biblia despre a avea si a intretine o familie? - de Malcolm Horlck & Howard Coles

A avea copii
Casatoria este destinata pentru: I) compania reciproca, ajutorul, incurajarea si mingiierea pe care sotul si sotia o pot gasi unul in celalalt, Geneza 2:20-22, si II) pentru nasterea de copii, Geneza 1:27-28. Ea mai este si un mijloc de a evita pacatul imoralitatii sexuale, 1Corinteni 7:2-9. De aceea casnicia va rezulta in mod normal si isi va gasi implinirea in nasterea de copii: „fiii sunt o mostenire de la Domnul”, Psalmul 127:3.

Tinerele familii crestine isi vor pune probabil intrebari de felul: „Dar cind ar trebui sa avem copii? Citi copii ar trebui sa avem? Ce metoda ar trebui sa folosim pentru a influenta perioada si numarul copiilor pe care ii vom avea?”; iar pe deasupra tuturor: „Este corect pentru noi, in calitate de crestini, sa punem oare asemenea intrebari? Oare este corect pentru credinciosi sa se implice intr-o forma oarecare de planificare a familiei sau de control al nasterilor?”

Toate acestea sunt desigur intrebari foarte personale, si la ele se poate raspunde adecvat numai de catre fiecare cuplu pentru el insusi. In asemenea probleme, la fel ca si in toate celelalte, noi trebuie sa fim calauziti nu de capriciile sau de controlul nostru, ci de voia lui Dumnezeu pentru noi.

Mai intii, sexul nu exista numai pentru procrearea copiilor. El este un mijloc prin care Dumnezeu intentioneaza ca partenerii casatoriti sa-si ofere placere fizica unul altuia; vezi Proverbe 5:15-19 si 1Corinteni 7:3-5.

In al doilea rind, noi stim din Scriptura ca, in toate aspectele umblarii noastre cu El, Dumnezeu asteapta ca noi sa actionam intr-un mod sensibil si sa facem uz deplin de mijloacele aflate la dispozitia noastra. De exemplu, cind viata i-a fost amenintata, apostolul Pavel a profitat bucuros de informatia primita de la nepotul sau si de protectia unei escorte romane – cu toate ca Domnul tocmai l-a asigurat ca „trebuie” sa depuna marturie la Roma, Fapte 23:11-31.

In al treilea rind, responsabilitatea de parinti ne cere sa exercitam o administrare inteleapta a resurselor noastre ca familie, precum si de a purta in gind problemele populatiei generatiilor prezente si viitoare. Noi ar trebui sa tinem cont de (a) situatia noastra financiara prezenta si viitoare, si (b) capacitatea noastra de a face fata in situatii emotionale si fizice avind (mai multi) copii. Multe casnicii au ajuns la incercari mari si chiar s-au destramat din cauza presiunilor (financiare sau de alt fel) care au rezultat din familii prea numeroase. Noi trebuie sa ne gindim la faptul ca poruncile lui Dumnezeu de a creste, a se inmulti si a umple pamintul, Geneza 1:28; 9:1, au fost date cind existau numai doua, sau respectiv opt fiinte omenesti in viata. Scriptura nu ne spune ce ar trebui sa faca barbatii si femeile cind pamintul va deveni foarte populat.

In al patrulea rind, viata umana este sacra. Avind relatii sexuale este o parte integrala, frumoasa si rinduita de Dumnezeu a legaturii tale in casnicie. Avortul este o metoda de distrugere a unei vieti existente. De aceea este o practica contrar invataturii clare din Cuvintul lui Dumnezeu.
Continuare in pagina anexa

Niciun comentariu: