16.03.2008

Triunghiul dragostei in familie

Deschidere: O să vă povestesc mai întâi despre doi soţi căsătoriţi de 50 de ani. Aceştia obişnuiau să se certe în fiecare zi. În cele din urmă, la cea de a cincizecea aniversare, copiii au decis că cel mai bun cadou pe care să-l ofere părinţilor era o întâlnire cu un renumit consilier de familie, un doctor în psihologie. Părinţii au acceptat cadoul şi s-au prezentat la prima şedinţă. Nici n-au intrat bine pe uşă că au început să se certe. Cearta a fost atât de intensă încât consilierul n-a avut nici măcar şansa să se prezinte sau să le spună ceva. Brusc consilierul a anunţat că va fi gata să facă ceva ce nu a mai făcut niciodată în vreo şedinţă de consiliere familială. Doctorul s-a ridicat, a venit în faţa biroului, a luat-o pe bătrânica doamnă de mână şi a ridicat-o. Şi pe când ea stătea în picioare, în faţa lui, a îmbrăţişat-o şi a sărutat-o lung pe buze. A fost un sărut foarte lung, cam un minut. Apoi tăcere. Soţul şi soţia nu au mai scos un singur cuvânt. Atunci doctorul s-a uitat la soţ şi i-a zis: „Acesta este tipul de medicament pe care soţia ta trebuie să-l ia de cel puţin trei ori pe săptămână.” Bătrânul soţ s-a scărpinat în cap şi s-a gândit câteva momente. Apoi a zis: „E-n regulă, am să v-o aduc în fiecare Luni, Miercuri şi Vineri.” (după Nicky Gumbel, Marea Britanie).

V. Cheie: 1 Ioan 4:8 „Cine nu iubeşte n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este dragoste.” Mesajul de azi se adresează atât celor căsătoriţi, ca să-şi aducă aminte de ce s-au căsătorit, cât şi celor care se gândesc să fac acest pas important pentru viaţa lor. Secretul unei vieţi de familie fericite este dragostea. Dar trebuie să înţelegem mai întâi ce este dragostea. Mulţi slujitori ai cuvântului au scris sau vorbit despre dragoste. Poeţi, predicatori, romancieri şi chiar oamenii simpli de pretutindeni, indiferent de vârstă sau sex. Dar mai bine să vedem ce ne învaţă Dumnezeu despre dragoste. Biblia foloseşte pentru a exprima cuvântul dragoste, patru termeni distincţi, fiecare cu un sens unic, extrem de precis:
Agape, care înseamnă dragostea oferită de Dumnezeu, dragostea divină, gata să se sacrifice.
Phileo, care înseamnă dragostea curată între prieteni.
Storge, care exprimă dragostea din familie.
Eros, care se referă strict la actul intim sexual.

Când vorbim despre triunghiul dragostei în familie, ne referim la o relaţie sau stil de viaţă caracterizate de o expresie mutuală a dragostei agape, phileo, storge şi eros între doi oameni (soţ şi soţie) şi Dumnezeu. Să ne imaginăm acest triunghi ca având în colţul de sus pe Dumnezeu, iar în colţurile de jos soţul şi soţia.
Deci, când vorbim despre un triunghi al dragostei în familie, ne referim la manifestarea zilnică a dragostei lui Dumnezeu în familia noastră (relaţie verticală) şi la manifestarea dragostei între parteneri (relaţie orizontală).
Continuare in pagina anexa

Niciun comentariu: