05.05.2008

CUVANT LA ZIUA TATĂLUI

M-a preocupat întrebarea : De ce o zi a mamei, de ce o zi a tatalui? Cred ca ati inteles ca nu discutam despre ziua de nastere, ci discutam despre o zi in care ne onoram in mod deosebit parintii, fie mamele, fie tatii si le recunoastem de fapt pozitia si calitatea lor de parinti. Cu aceasta ocazie, atit parintii cit si copiii isi pot analiza comportamentul unii fata de altii. Fiecare parte isi poate face bilantul activitatii pe un an intreg si indiferent de rezultate se pot face angajari spre mai bine, in viitor.

Imediat dupa iesirea din Egipt, Dumnezeu, Tatal nostru Ceresc, s-a ocupat de stabilirea unor regului de comportare in mijlocul poporului ales. El a pregatit astfel cele 10 porunci impreuna cu alte instructiuni pentru a reglementa raporturile intre El, ca Dumnezeu, si intre oameni, in familie, in primul rind, si apoi in societate. Dupa primele 4 porunci care se refera in exclusivitate la relatiile omului cu Dumnezeu, urmeaza porunca a IV-a care reglementeaza relatiile dintre parinti si copii. Aceasta porunca suna astfel:

"Sa cinstesti pe tatal tau si pe mama ta…" , iar Apostolul Pavel ne atrage atentia ca aceasta porunca este prima care este insotita de o fagaduinta: "ca sa fi fericit si sa traiesti multa vreme pe pamint…" - Efeseni 6:3. Inainte de a ne aminti aceasta porunca, Apostolul Pavel ii indeamna pe copii: "Copii, ascultati in Domnul de parintii vostri caci este drept. Sa cinstesti pe tatal tau si pe mama ta…" - Efeseni 6:1-2.
Continuare in pagina anexa

Niciun comentariu: