04.02.2008

Si au trait fericiti pana la adanci batraneti - Dwait K Nelson

Nu asa se incheie orice basm care se respecta? Binecunoscutul vorbitor si scriitor crestin Chuck Swindoll povesteste, in cartea sa, Strike the Original Match (1980), despre micuta Suzie, in varsta de patru ani, care tocmai auzise pentru prima oara povestea „Alba ca zapada”. Fata de abia astepta sa vina acasa de la gradinita, ca sa ii povesteasca mamei sale ce aflase acolo. In acea dupa amiaza, cu ochii scanteind de emotie, Suzie i-a povestit mamei ei basmul. „...Si Fat-frumos a venit si a sarutat-o pe Alba ca Zapada, care a inviat”. Dupa care Suzie a intrebat:
– Si stii ce s-a intamplat dupa aceea?
– O, da, a raspuns mama ei. Au trait fericiti pana la adanci batraneti.
– Nu, a spus Suzie incruntandu-se. S-au casatorit.”
O observatie perspicace de pe buzele unui copil nevinovat, in varsta de patru ani, nu-i asa? Si asta pentru ca a trai fericiti pana la adanci batraneti si a te casatori nu e neaparat unul si acelasi lucru. Unii au ajuns la concluzia ca niciodata nu e acelasi lucru. Sa ne aducem aminte de nunta de basm a Printului Charles si a Printesei Diana. Lady Diana Frances Spencer, provenind dintr-o familie destramata si avand o copilarie nefericita, se indragostise de cel mai de dorit burlac al lumii, chipesul Print Charles in persoana. Pe 29 iulie 1981, trei sferturi dintr-un miliard de oameni, din 74 de tari, au participat la stralucitorul spectacol, impecabil regizat si numit „Nunta secolului”. Cand cuplul nuptial regal a ajuns in fata Arhiepiscopului de Canterbury, Robert Runcie, toata lumea a fost martora la rostirea binecuvantarii asupra printului si a viitoarei printese. Iata, in cele ce urmeaza, un fragment din predica sa: „Iata elementul din care sunt alcatuite toate basmele: printul si printesa in ziua nuntii. Dar basmele se incheie de obicei in acest punct cu o propozitie simpla: „Si au trait fericiti pana la adanci batraneti”. Si acest lucru deoarece, probabil in basme, casatoria este considerata punctul culminant al povestii de dragoste din timpul prieteniei.” (J.Brondos, Fairy tale beginning, 2004) Nu stia lumea pe atunci ca, in acea zi, la Londra, casatoria incheiata avea sa devina exact ceea ce pastorul a spus ca nu trebuie sa fie: „punctul culminant al povestii de dragoste din timpul prieteniei”.
Dupa 16 ani, o luna si o saptamana, printesa de care se indragostise o lume intreaga a murit la Paris, victima intr-un stupid accident rutier. De data aceasta, un miliard de oameni s-au adunat in fata televizoarelor, in momentul ceremoniei regale de inmormantare, pentru a deplange moartea printesei care nu a ajuns niciodata sa traiasca fericita pana la adanci batraneti.

Casnicia si familia sub asediu
Deci, intr-o nota mai sobra, va intreb: „Care este adevarul despre casnicia fericita? Este un mit? Este un mister? Un miracol? Mai e inca posibil sa traiesti fericit pana la adanci batraneti?
Continuare in pagina anexa

Niciun comentariu: