13.08.2013

Vladimir Pustan – Cum sa nu-ti distrugi casatoria – Conferinta de Familii la Biserica Logos Ploiesti

A te casatori e usor, a ramane casatorit e mai dificil, iar a fi fericit in casatorie e o arta.

Cand vorbim despre casatorie, despre institutia aceasta a familiei, vorbim intr-un timp in care mai mult de cat oricand e atacata. Stiti de ce are nevoie o femeie? De un sot dependent de sfanta Scriptura, dependent de Dumnezeu. Cand sunt probleme, barbatul zice, “Haidem, inchidem totul si dam drumul la Biblie, toti pe genunchi, barbatul conduce inchinarea in casa. Femeia are nevoie de un barbat dependent de Dumnezeu. Pastorul Pustan da cateva sfaturi practice:

O casatorie care nu va tine:

1. casatoria facuta inainte de fi matura o persoana.

2. casatoria cu un necredincios. Eu trebuie sa imi iau sot sau sotie din poporul lui Dumnezeu.

3. casatoria facuta cu acest sindrom de boala ciudata, care la noi se numeste ‘dragoste la prima vedere’, desi dragostea la prima vedere are mai mult de a face cu biochimia. Biblia spune ca omul ascuns al inimii, cel din interior este important.

4. casatoria implicata cu relatii sexuale dinainte.

5. casatoria in orb (aranjata).

Crestinii se casatoresc o singura data.

Multi se pregatesc sa se casatoreasca si atat sunt framantati cu ziua nuntii si atat sunt de obositi pentru nunta aceea, ca nu mai stiu ce sa faca dupa. Deci, scopul lor a fost nunta.

1. Nu va mai ganditi la lucruri grandioase. Invatati sa traiti din lucruri marunte. Un zambet, o incurajare, o vorba buna, un SMS, lucruri frumoase si marunte. Gesturile acestea in viata de casatorie conteaza. Traiti frumos. Lucrurile acestea marunte infrumuseteaza viata.

2. Comunicati intre voi. Cele mai multe familii nu se destrama din cauza adulterului, ci din cauza necomunicarii, din cauza inflexibilitatii. Din pacate, cele mai multe familii au un singur punct de lumina in casa- e acela de la televizor sau de la calculator. Acela este singurul punct luminos in casa. Dar, cand Dumnezei i-a spus lui Adam, “Nu e bine ca omul sa fie singur, nu s-a gandit sa-i dea un televizor, nu s-a gandit sa-i dea un laptop, ci i-a dat pe Eva. De ce? Nu e bine ca omul sa fie singur. Marea problema este cu comunicarea. Atat de mult se vorbeste inainte de casatorie si atat de putin dupa. Cum trebuie sa fie comunicarea intre casatoriti?

1. In primul rand fiti deschisi si onesti, spune Biblia in spuneti-va adevarul in dragoste. Pentru ca cu adevarul poti ucide. Conteaza cum spuneti orice lucru. Spune, “Asta e problema mea…..,” nu comunica primul lucru cu mama. Si apoi, de la mama sa plece la sotie (a ta). Nu suporta nici o femeie lucrul acesta, nici invers. Incercati sa va spuneti temerile, framantarile voastre.

2. Daca avem o problema, nu o ascundem sub covor. Si stiti unde se spune o problema, o framantare? Intotdeauna in dormitor, sa nu va auda copiii. Nu vorbiti in contradictoriu in fata copiilor vostri. (Nu vorbiti de nimeni in fata copiilor vostri). Cand veti distruge in mintea lor cea mai mica autoritate, cum e educatoarea, invatatorul, profesorul, pastorul, seful de la servici. – cand veti distruge in fata lor o linie de autoritate cat de mica, linia de autoritate pana la capat se va distruge in mintea copiilor vostri si voi sunteti linie de autoritate. Nu o sa mai creada copiii nici in tata, nici in mama, pentru ca voi a-ti facut-o asta.

3. Comunicarea sa fie cu stapanire de sine. In Proverbe 25 spune ca nebunul isi arata toata patima, dar inteleptul o stapaneste. Va rog in numele lui Isus Hristos sa nu mai vorbiti cand sunteti la manie. E o nebunie sa vorbesti la suparare. Cele mai grele cuvinte din univers sunt: Te iubesc si iarta-ma. Este o arta sa sti cand sa taci, dar este o arta sa sti si cand sa vorbesti. Eclesiastul 5 spune ca e mai bine sa asculti.

4. Spune o vorba buna celui de langa tine. Ascultati-va in framantarile cotidiene.

5. Verbalizati-va dragostea. Dragostea sta si in cuvinte. Am tinut un studiu cu familii acum 18 ani si am vorbit despre faptul ca e bine sa ne spunem sotiilor ca le iubim, asa cum ne spune Hristos zilnic ca ne iubeste. Am intrebat cati dintre frati au spus sotiei lor ca o iubeste in ultimii 5 ani (la care s-au ridicat 10 maini) si a zis un frate: Noi le-am spus atunci cand ne-am casatorit, odata. Pai, da noi nu ne luam cuvantul inapoi. (63:00) Am zis, “Atunci, nu conteaza, in seara asta va duceti si le spuneti la sotii acasa ca le iubiti. Au fost suparati pe mine. Au zis, frate, eu nu stiu ce invataturi straine ai invatat tu acolo la Bucuresti.” Hristos, chiar ca ne spune in fiecare zi ca ne iubeste, ca daca nu ne-ar fi spus ca ne iubeste, stiti unde eram? La terapie intensiva. Verbalizati-va dragostea.

6. Nu neglijati aspectul exterior niciodata. Din pacate, foarte multi barbati si foarte multe femei sunt ingrijiti pana la casatorie.

7. Nu va povestiti casa la nimeni, numai la Dumnezeu. Critica nu va rezolva nimic, numai Dumnezeu poate schimba omul.

8. Impliniti-va nevoile unii altora. E nevoie pentru amandoi pentru a face din casatorie un succes. Dar, ca sa o faca praf e nevoie de unul singur. Si atunci pun o intrebare: Nu cumva esti tu de vina ca casatoria voastra nu e buna? Reusita in casatorie am invatat ca este cand esti gata tu sa dai celuilalt, in loc sa te inveti sa astepti tu sa primesti. Fericirea inseamna sa dai tu. Eu cred ca implinirea nevoilor este tinand cont ca sotiile si sotii sunt diferiti.

• Stiti ce nevoie are sotia voastra? Un sot care sa o inteleaga asa cum este. Trebuie sa o intelegi, sa-i porti de grija, sa o acepti asa cum este ea. Perfectiunea vine numai in cer. Stiti de ce are nevoie o femeie? De un sot dependent de sfant Scriptura, dependent de Dumnezeu. Cand sunt probleme, barbatul zice, “Haidem, inchidem totul si dam drumul la Biblie, toti pe genunchi, barbatul conduce inchinarea in casa. Femeia are nevoie de un barbat dependent de Dumnezeu.

• Ce nevoie are sotul dumneavoastra? Are nevoie de o sotie supusa. Stiti ce inseamna cuvantul “supus” in limba greaca? Aderare voluntara la ordine. Oricine poate sa dea cu pumnul in masa, nu-ti trebuie multa minte pentru asta. Aderare voluntara la ordine. Voi sunteti egali, dar barbatul, sotul este primul intre egali. Cum zici tu, el are ultimul cuvant. Sotului ii trebuie o sotie care sa il incurajeze. Traim intr-o lume a concurentei. Multumiti-va cu ce aveti.

A te casatori e usor, a ramane casatorit e mai dificil, iar a fi fericit in casatorie e o arta.

Stiti ce e o familie nenorocita? Doi oameni singuri care poarta numele de sot si sotie. Doi oameni cu vise diferite, cu ganduri diferite. Daca veti avea familii puternice vom avea si biserici puternice. Bisericile sunt slabe pentru ca familiile sunt slabe. Eu nu cred ca familia e celula de baza a societatii. Eu cred ca familia este lasata de El ca sa fie scopul Lui pe pamantul acesta. Va rog sa aveti grija cu copiii vostri si rabdare, pentru ca tot mai mult trag nadejde ca un ‘Ioan botezatorul’ e prin casele voastre si prin el Dumnezeu vrea sa trezeasca Romania. Nici nu stiti ce purtati acasa sau in pantece. Habar nu aveti ce poate face Dumnezeu cu un copil invatat bine si crescut bine.



Un comentariu:

Anonim spunea...

foarte frumos articol! foarte intelept.