10.04.2009

Acuila si Priscila - o familie model

Texte: Fapte 18:1-3, 18-26; Rom. 16:3-5; 1 Cor. 16:19; 2 Tim. 4:19.

Numele soţului înseamnă “vultur”, iar numele soţiei se poate traduce prin “bătrînica” , “mica doamnă în vîrstă”. Acuila este un evreu din Pont, purtător de nume roman. Soţia lui este purtătoarea unui nume grecesc, poate o prozelită prin căsătoria cu soţul ei creştin. De ce se aminteşte peste tot depsre Priscila, atunci cînd este vorba despre Acuila?

Toate pasajele amintesc despre amîndoi. Este un lucru semnificativ, într-o vreme în care NT aminteşte de obicei numai bărbatul. Faptul acesta nu înseamnă că ceilalţi oameni pe care i-a întîlnit Pavel n-au fost căsătoriţi! Dimptrivă! Majoritatea au fost. Petru a avut “soacră”, ceea ce ne face să credem că trebuie să fi avut şi o nevastă (aşa cum scrie de fapt). Unii pun motivaţia lepădării lui Petru în faptul că Domnul Isus i-a vindecat soacra …

S-ar putea ca NT să amintească de cei doi şi ca o contrapondere cu un alt cuplu familial de la care n-avem prea mult de învăţat: Anania şi Safira. S-ar putea ca Priscila şi Acuila să ne fie daţi ca un exemplu bun în contrast cu exemplul rău pe care l-au dat ceilalţi doi!
Oricum, într-o lume plină de atîtea exemple rele despre viaţa de familie este necesar să ne uităm mai atent la o familie de la care putem învăţa ce este bun.

Continuare in pagina anexa

Niciun comentariu: