05.09.2008

O nevasta buna! - de Laurentiu Balcan

Citeam dimineata din Proverbe 18 si “mi-a sarit in ochi” versetul 22: “Cine gaseste o nevasta buna, gaseste fericirea; este un har pe care il capata de la Domnul“. Cateva ganduri despre acest verset.

O nevasta buna trebuie gasita. Ea nu vine la pachet si nici nu o poti cumpara de la raionul “matrimoniale“. Asta inseamna ca trebuie sa o cauti ca sa o gasesti, iar un crestin o cauta in Biserica lui Hristos. E clar ca o nevasta buna, in sensul crestin, nu poate fi gasita in afara Imparatiei lui Dumnezeu. Trebuie sa fie cetatean al cerului, cu viza la zi!

Termenul de “nevasta buna“, cel putin in conceptia lui Solomon, se refera la o nevasta inteleapta si cinstita - “Femeia inteleapta isi zideste casa…” (Proverbe 14:1); “…o nevasta priceputa este un dar de la Domnul” (Proverbe 19:14); “O femeie cinstita este cununa barbatului ei…” (Proverbe 12:4); “Cine poate gasi o femeie cinstita? Ea este mai de pret decat margaritarele” (Prob\verbe 31:10).

Casatoria trebuie sa te faca fericit. Omul care cauta (in Biserica) si gaseste o nevasta inteleapta si priceputa, gaseste fericirea. Bineinteles ca fericirea nu este o ecuatie matematica. Trebuie sa plecam de la premiza ca cel care isi cauta o nevasta, pentru a fi fericit in cadrul casatoriei, si-a gasit fericirea si implinirea sufleteasca in Hristos.

“…o nevasta buna…este un har…de la Domnul.” Rezultatele cautarilor noastre (sau, mai bine zis, a celor ce vor sa se casatoreasca) nu depind nici de calitatile si nici de abilitatile noastre. E harul lui Dumnezeu care iti ofera atat fericirea, cat si “o nevasta buna“.

Niciun comentariu: