05.05.2008

Ziua Tatalui: Tati Binecuvantati! - de Pastor Simi Timbuc

Cu aceasta ocazie dorim binecuvantarea fiecarui tata cu tot ce este necesar pe plan spiritual, emotional, intelectual, fizic si material pentru a fi un tata binecuvantat pentru familie, biserica si societate. Ca biserica al carui motto este: Locul unde Familiiile Cresc Impreuna!, punem un accent deosebit pe familie si viata de familie. De aceea ne straduim sa avem activitati care se adreseaza tuturor categoriilor (copii, tineret, casatoriti) din cadrul bisericii. Este adevarat ca mai sunt multe de facut pentru a ajunge la potentialul deplin al bisericii. De aceea cu aceasta ocazie, doresc sa chem pe fiecare dintre dumneavoastra sa cautam sa ne implicam cat mai mult la fiecare nivel de slujire in crestere spirituala si partasie frateasca.

In continuare doresc sa ma adresez tatilor prin a arata, in limita acestui scurt articol, cateva din caracteristicile unui tata binecuvantat.

1. In primul rand, Dumnezeu, se identifica pe Sine cu un tata natural, pamantesc: El este Tatãl orfanilor, Apãrãtorul vãduvelor, El, Dumnezeu, care locuieşte în locaşul Lui cel sfînt. (Ps. 68:5). Cum se îndurã un tatã de copiii lui, aşa Se îndurã Domnul de ceice se tem de El. (Psalm 103:13). Domnul Isus este Cel care prezinta relatia in dumnezeire si vorbeste despre Sine ca fiind Fiul, care a venit sa reveleze pe Tatal: Nimeni n'a vãzut vreodatã pe Dumnezeu; singurul Lui Fiu, care este în sînul Tatãlui, Acela L-a fãcut cunoscut.” (Ioan 1:18). De asemenea, El invata pe ucenici (si pe noi) cum sa ne adresam lui Dumnezeu in rugaciune: Cînd vã rugaţi, sã nu bolborosiţi aceleaşi vorbe, ca pãgînii, cãrora li se pare cã, dacã spun o multime de vorbe, vor fi ascultati. (8) Sã nu vã asemãnaţi cu ei; cãci Tatãl vostru ştie de ce aveti trebuintã, mai înainte ca sã-i cereti voi. (9) Iatã dar cum trebuie sã vã rugaţi: „Tatãl nostru care eşti în ceruri! Sfinţeascã-se Numele Tãu;... (Mat 6:7-9).

Asadar, noi tatii naturali si credinciosi crestini care vrem sa fim tati binecuvantati suntem chemati ca in relatia cu copiii nostri sa urmam modelul Tatalui nostru ceresc. Acest lucru este foarte important fiindca si copiii nostri cand se raporteaza la Dumnezeu ca Tata il inteleg prin prisma relatiei pe care o au cu noi tatii lor. Este o mare responsabilitate ce apasa pe umerii fiecarui tata crestin. Doamne ajuta-ne sa ne-o indeplinim cu toata curatia de inima, spirit jertfitor si pasiune pentru Tatal nostru ceresc.

2. Un tata binecuvantat se INGRIJESTE de nevoile spirituale ale familiei sale. ,,şi voi, pãrinţilor, nu întãrîtaţi la mînie pe copiii voştri, ci creşteţi-i, în mustrarea şi învãţãtura Domnului” (Efes 6:4). ,,Pãrinţilor, nu întãrîtaţi pe copiii voştri, ca sã nu-şi piardã nãdejdea.” Tatal are responsabilitatea principala de a aduce pe copii prin educatie si exemplu la cunoasterea lui Dumnezeu si a Domnului Isus ca mantuitor personal. El este chemat sa imbine in mod armonios dragostea cu dreptatea ca astfel copiii sa nu fie provocati la manie si resentimente nici unii fata de altii nici fata de parinti sau fata de Dumnezeu.

De asemenea este important ca tata sa fie in unitate cu mama pentru educarea si formarea copiilor din punct de vedere spiritual si moral. Inteleptul in Proverbe 6:20-21 se adreseaza copilului, dar arata impletirea tatalui si a mamei in educarea lui: ,,Fiule, pãzeşte sfaturile tatãlui tãu, şi nu lepãda învãţãtura mamei tale: leagã-le necurmat la inimã, atîrnã-le de gît.” Este important ca ambii parinti-tata si mama-sa fie uniti atat la educarea copiilor prin invatatura precum si la corectarea lor prin disciplinare. Altfel in mintea copiilor se nasc confuzii cu priire la valorile etico-morale si spirituale ce incercam sa le implementam in viata lor. In final tatal are rolul principal si ca preot al familiei sale in a conduce pe copii la Domnul. Pentru aceasta e nevoie ca el insusi sa aibe o relatie intima cu Dumnezeu, fiindca ceea ce suntem determina ceea ce facem. Iar actiunea noastra vorbeste intotdeauna mai tare decat cuvintele noastre.

3. Un tata binecuvantat se INGRIJESTE de nevoile fizice ale familiei sale. Alaturi de responsabilitati spirituale tatal binecuvantat este preocupat si de asigurarea nevoilor fizice ale copiilor sai. Din pacate azi multi tati abandoneaza familia si copiii. Sfanta Scriptura ne cheama prin apostolul Pavel sa avem in vedere aceasta responsabilitate, ,,Dacã nu poartã cineva grijã de ai lui, şi mai ales de cei din casa lui, s'a lepãdat de credinţã, şi este mai rãu decît un necredincios” (1 Tim 5:8). Evident, ca se are in vedere posibilitatile fiecaruia si e important in pastrarea unui echilibru sanatos in ambele aspecte: spiritual si fizic. Uneori se trece in cealalta extrema-accentuand mult mai mult odar aspectul fizic-neglijand latura spirituala. Este important ca fiii si fiicele noastre sa invete valoarea muncii si a banului castigat prin munca. Este necesar sa fie invatati responsabilitatile lor personale in administrarea timpului si a banului.

Apostolul Pavel ne invata importanta administrarii familiale bune, ,,sã-şi chiverniseascã bine casa, şi sã-şi ţinã copiii în supunere cu toatã cuviinţa” (1 Tim 3:4). Acest factor al vietii de familie in calitate de tati este primordial pentru fiecare dintre noi. Uneori este foarte greu si dificil. De aceea avem nevoie de a fi conectati continuu la sursa de inspiratie si putere: Tatal nostru ceresc. El pune la dispozitia noastra resursele Sale care sunt incomensurabile.

In final un cuvant pentru fii si fiice: ,,Copii, ascultaţi în Domnul de pãrinţii voştri, cãci este drept. „Sã cinsteşti pe tatãl tãu şi pe mama ta” -este cea dintîi poruncã însoþitã de o fãgãduinţã- „ca sã fii fericit, şi sã trãieşti multã vreme pe pãmînt.” Eph 6:1-3 Este important pentru cei care avem parinti sa-i ascultam atunci cand suntem la varsta ascultarii, dar intotdeauna sa-i iubim si sa-i respectam indiferent de varsta pe care o avem fie noi sau parintii nostri. Tuturor tatilor va doresc Happy Father’s Day, si pentru toti ma rog sa avem o saptamana binecuvantata de prezenta si protectia Domnului.

Niciun comentariu: