12.01.2008

Casatoria sa fie tinuta in toata cinstea - de John Piper

Evrei 13:1-6 Staruiti in dragostea frateasca. Sa nu dati uitarii primirea de oaspeti, caci unii, prin ea, au gazduit, fara sa stie, pe ingeri. Aduceti-va aminte de cei ce sunt in lanturi, ca si cum ati fi si voi legati cu ei; de cei chinuiti, ca unii care si voi sunteti in trup. Casatoria sa fie tinuta in toata cinstea si patul sa fie nespurcat, caci Dumnezeu va judeca pe curvari si pe preacurvari. Sa nu fiti iubitori de bani. Multumiti-va cu ce aveti, caci El Insusi a zis: "Nicidecum n-am sa te las, cu nici un chip nu te voi parasi." Asa ca putem zice plini de incredere: "Domnul este ajutorul meu, nu ma voi teme: ce mi-ar putea face omul?"

In aceasta dimineata o sa ne concentram atentia asupra versetului 4: "Casatoria sa fie tinuta in toata cinstea." Cuvantul tradus aici cu "cinste", in Noul Testament este tradus aproape peste tot cu "scump/pretios". Este cuvantul folosit in 1 Corinteni 3:12, unde Pavel vorbeste despre "aur, argint si pietre scumpe". Este folosit si in 1 Petru 1:19 cu referire la "sangele scump" al lui Isus. Mai este folosit si in 2 Petru 1:4, referindu-se la "fagaduintele nespus de mari si scumpe" ale lui Dumnezeu.

Astfel, atunci cand Evrei 13:4 spune: "Casatoria sa fie tinuta in toata cinstea", trebuie sa auzim ideea de pretiozitate. Biblia ne spune in aceasta dimineata: "Intotdeauna casatoria sa fie considerata un lucru pretios. Sa fie tinuta ca aurul, argintul si pietrele scumpe. Sa fie onorata si respectata ca cea mai nobila si virtuoasa persoana pe care ati cunoscut-o vreodata. Sa fie apreciata si pretuita ca ceva foarte scump, cum ar fi, de exemplu, Monumentul Viet Nam din Washington, D.C. Cu alte cuvinte, cand va ganditi la casatorie, sa fiti cuprinsi de emotiile unui mare respect si s-o considerati ca ceva sacru. Sa nu priviti casatoria ca ceva la care se ajunge usor, ca ceva care trebuie tratata accidental sau ca oricare alt lucru. In ochii lui Dumnezeu casatoria este pretioasa, de aceea El a spus: "Casatoria sa fie tinuta in toata cinstea."
Continuare in pagina anexa

Niciun comentariu: