25.03.2011

Manipularea emoţională - de Mihaela şi Radu Gheorghe


(Galateni 1:10)Supunerea din frică şi nu din dragoste distruge armonia căminului. În 1 Ioan 4:18 citim astfel: „În dragoste nu este frică…” Dacă-ţi este frică de partenerul tău, atunci înseamnă că nu te simţi iubit sau acceptat cu adevărat. Trebuie să te deschizi faţă de el 100%. Dacă eşti încă vulnerabil, atunci nu este o relaţie sănătoasă de cuplu. Iubirea şi încrederea îţi dau sentimentul că eşti acceptat şi atunci nu eşti manipulate emoţional. Convieţuirea cu un partener care îl manipulează emoţional pe celălalt, te forţează să faci lucruri cu care poate că nu eşti de acord şi răpeşte treptat frumuseţea vieţii de familie. Ar trebui ca partenerul manipulator să-şi trateze soţul/soţia cu delicateţe deoarece este copilul lui Dumnezeu, este o binecuvântare. Biblia ne învaţă să plângem cu cei ce plâng şi să ne bucurăm cu cei ce se bucură. Oare cine este mai aproape de partenerul tău decât tine?

Manipularea financiară - femeia este manipulată financiar de soţ, nu se poate întreţine singură. Soţul manipulator profit de situaţie şi produce victimizarea soţiei, fiind convins că nu ar putea părăsi niciodată căminul conjugal, deoarece nu se poate întreţine singură. Multe femei se cramponează de acest lucru doar pentru că nu au de ales. Continuare AICI

Violenţa conjugală - de Mihaela şi Radu Gheorghe

Violenţa conjugală şi manipularea partenerului de viaţă sunt situaţii familiale nefericite, nedorite, despre care nu se prea vorbeşte dar care sunt cât se poate de reale. Aceste atitudini au drept consecinţă victimizarea partenerului manipulat. Dintr-un motiv sau altul (sau poate din egoism sau răutate) soţul manipulator exercită o presiune fie emoţională, fie fizică asupra celuilalt cu scopul de a-l controla sau de a-l pune în inferioritate. Uneori, diferenţele mari dintre cei doi, despre care am pomenit deja, stau la baza unui comportament violent sau manipulator din partea soţului care suferă de complexe de inferioritate, gelozie nefondată sau o slabă imagine de sine.Cel manipulat va fi transformat într-o victimă. Dicţionarul defineşte termenul de victimă în felul următor: „o persoană care a fost tratată într-un mod nefavorabil, ostil sau înşelată, rănită, supusă opresiunilor, dificultăţilor sau unui tratament greşit."
Ne vom referi în continuare la victima din cadrul unui cuplu. Însă uneori, victima are în spate un întreg şir de alte victimizari ceea ce face ca cercul vicios să nu fie întrerupt. Astfel de persoane care au crescut cu părinţi alcoolici sau delăsători, care provin din familii separate, care au fost abuzate emoţional sau sexual, care au fost supuse ritualurilor oculte, nu mai pot suporta victimizarea şi în cadrul familiei proprii. Aceste persoane se căsătoresc cu speranţa că o dată intrate în viaţa de familie, iubirea şi protecţia oferite de soţ/soţie îi vor ajuta să scape de coşmarul trecutului abuziv. Dacă partenerul este tot un tip abuziv, atunci aceste victime ajung să creadă că victimizarea e un mod „normal” de viaţă sau că chiar merită să fie tratate în felul acesta. Ajung să-şi piardă întreg respectul de sine iar într-un moment de slăbiciune sau tensiune maximă pot lua decizii extreme (plecarea de acasă, suicid). În Biblie avem câteva cazuri de victimizare. Termenul „victima” în originalul din limba ebraică era „cheleka” care se traduce „nefericit, nenorocit, fără şansă”. În Psalmul 10:8 ni se spune că „ochii lui (ai celui rău) pândesc pe cel nenorocit (victima)”. În Vechiul Testament, termenul „victimă” este tradus cu sensul de „ucis, mort, necinstit, rănit, omorât, lovit de moarte, tăiat, înjunghiat”. Toate aceste atribute calificative caracterizează persoana victimizată. În 2 Samuel 13 întâlnim o victimă nefericită, abuzată şi, pe deasupra nedreptăţită. Continuare AICI

12.03.2011

Comunicarea în familie - de Mihaela Gheorghe

Familia este instrumentul special creat şi folosit de Arhitectul familiei cu scopul de a ne forma caracterele noastre, ca soţ şi soţie, după chipul şi asemănarea Sa, folosind relaţiile interfamiliale. Dumnezeu a creat bărbatul şi femeia astfel încât prin comunicare, în cadrul relaţiei de familie să intre într-o legătură atât de strânsă care se va numi „un singur trup.” (Matei19:6) Totuşi, Stăpânul nostru ceresc, în marea Sa înţelepciune, a decis să ne diferenţiem din mai multe puncte de vedere. Astfel, un bărbat şi o femeie devin un singur trup tocmai în ciuda diferenţelor de comportament, emoţionale, fizice. Două persoane complementare se unesc, devenind astfel un tot unitar.

Unirea pe care a intenţionat-o Dumnezeu a fost una la nivel spiritual, emoţional şi biologic. Aceasta e ceea ce Biblia numeşte „un singur trup”. Soţii vin din medii diferite, au obiceiuri diferite şi, cu siguranţă, au un limbaj diferit pentru comunicare. Intrând în relaţia de cuplu trebuie să ajungă la un numitor comun şi să înveţe să comunice eficient unul cu celălalt.

Există cinci limbaje prin care se poate comunica eficient. Nu toţi oamenii apreciază acelaşi limbaj la partenerii lor. De aceea,va trebui să descoperim ce limbaj vorbesc soţii voştri. Cei care sunteţi în perioada de curtare sau logodnă, fiţi atenţi la limbajul pe care-l preferă viitorii voştri parteneri pentru a-şi comunica intenţiile, visele, dragostea.

In viaţa de toate zilele, limbajul ne ajută să comunicăm. Un binecunoscut psiholog, Norman Wright spunea: „Fără comunicare nu există relaţie.” Fără comunicare nu poate exista nici familia.
Continuare: AICI